Bezglutēna un bezlaktozes produkti

Arvien vairāk cilvēku Latvijā saskaras ar dažāda veida ierobežojumiem miltu un piena produktu lietošanā, kas liek meklēt citas alternatīvas. Glutēns ir kviešos, miežos, rudzos esoša olbaltumviela jeb proteīns, kas sastopams miltu izstrādājumos. Tādi graudi kā auzas, griķi un rīsi ir izņēmums, taču bieži vien ražošanas rodas dabiskie glutēna piemaisījumi, tāpēc svarīgi ir sekot norādēm un pievērst uzmanību produkta marķējumam – pārsvītrota labības vārpa norāda uz to, ka produkts ir sertificēts kā bezglutēna.
Toties augu izcelsmes dzērieni un citi produkti, kas lietojami kā piena alternatīvas, iepriecinās gan tos, kam ir laktozes (piena cukura) nepanesība vai govs piena alerģija, gan arī vegānus.